Zöld közbeszerzés, 2013. január 14.

 

A kormány irányítása vagy felügyelete alá tartozó, továbbá a központosított közbeszerzésre feljogosított
szervezetek az év második felétől meghatározott körben csak zöld közbeszerzéseket kezdeményezhetnek.
Az erről szóló rendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg.

A meghatározott kör a következő: kommunikációs eszközök, információtechnológiai rendszerek,
irodatechnikai berendezések, irodabútorok, papírtermékek, irodaszerek, gépjárművek és üzemanyagok.
Más szervezetek, illetve cégek önként csatlakozhatnak a zöld közbeszerzéshez, ha ezt megteszik,
kedvezményt kapnak a hirdetmények ellenőrzési díjából.

Az ilyen közbeszerzéseknél nem választható ki nyertesnek a legolcsóbb ajánlat, kizárólag az
összességében legelőnyösebb lehet a nyertes. Az értékelendő szempontok között pedig legalább
egy környezetvédelminek is kell lennie. Ilyen canadian pharmacy online szempont lehet például az építési-bontási hulladék
újrafelhasználása, csökkentett anyag- és energiafogyasztás, csökkentett károsanyag-kibocsátás,
illetve a keletkező hulladékok mennyiségének csökkentése.
MTI - EnergiaInfó

Sajtóközlemény, Budapest, 2012. június 20.

 

 

Három tipp a pénztárca- és egyben a környezetkímélő nyaraláshoz

A gazdasági válság ellenére folyamatos fellendülés mutatkozik a turisztikai iparágban világszinten. Ez főleg a luxusnyaralásokat érinti, azonban egyre többen vannak azok is, akiknek pénztárcájuk megóvása mellett a környezet kímélése is fontos. Ma már nem kifejezetten luxus „zölden” utazni, csak tudni kell a módját. Sokan nem tudják, de a repülés a környezet számára az egyik legmegterhelőbb utazási forma, azonban itt is van választásunk – hívja fel a figyelmet a GREENFLOW független környezetpolitikai műhely. Az „ECO” programhoz csatlakozott légitársaságok  gépei például akár 25%-kal csendesebbek, 50%-kal kevesebb szén-dioxidot és 75%-kal kevesebb káros anyagot bocsátanak ki.

Ahogy a fizetőképes utazóközönség egyre tudatosabbá válik, úgy válik canadian pharmacy egyre komolyabb, és főleg a szélesebb rétegek számára is egyre elérhetőbb áron szolgáltató iparággá az ökoturizmus. A turizmus fejlődése azonban így is egyre nagyobb terhet jelent a környezetre nézve: a közlekedésből, az ott-tartózkodásból és a szabadidő eltöltésének különböző formáiból eredő negatív hatások a természeti erőforrások elszennyeződéséhez, az élővilág változatosságának veszélyeztetéséhez, sok helyen pedig a természetes tájkép megsemmisüléséhez vezetnek. Ez végső soron a turizmusra is visszahat, hiszen így az egykor kedvelt célterületek elveszítik vonzerejüket.

A GREENFLOW független környezetpolitikai műhely összeállította a környezettudatos nyaralás három fő, egyszerű alapelvét, amelyet követve megőrizhetjük üdülőhelyeink természeti szépségét, és még spórolhatunk is:

 

1. Első lépés: utazzunk környezet-kímélően!

 

A turizmussal összefüggő közlekedés óriási környezetterhelést jelent: az autó- és repülőutak során kibocsátott CO2-mennyisége jelentős kárt okoz a természetben, roncsolja az ózonréteget.

Csökkenthetjük a negatív környezeti hatást, ha Magyarországon választunk úti célt, hiszen akkor nem kell repülőre szállni, és mehetünk vonattal, amire a kerékpárunkat is feltehetjük. Itthon az autóút is többnyire lényegesen rövidebb, mint egy külföldi nyaralás esetén. Ha autóval kelünk útra, bátran használjunk „telekocsit” – keressünk útitársakat, vagy szálljunk be mások mellé –, a helyszínen pedig lehetőség szerint kerékpározzunk, gyalogoljunk, szálljunk tömegközlekedési eszközökre! Az autóút során ügyeljünk gépkocsink fogyasztására – nem csak a környezetet, hanem a site pénztárcánkat is kímélhetjük, ha lemondunk a tetőcsomagtartóról és a légkondicionálásról, valamint betartjuk a sebességhatárokat!

A szabadságok ideje azonban korlátozott, így a repülés sok helyen megkerülhetetlen. Mint azt Őri István, a GREENFLOW környezetpolitikai műhely vezetője hangsúlyozza: „Ha mindenképpen repülőre kell szállnunk, válasszunk „ECO” programhoz csatlakozott légitársaságot! A szén-dioxid-kompenzációs program keretében a résztvevő légitársaságok kiszámolják az egy utasra eső kibocsátást az úthossz, a kihasználtság és az üzemanyag-fogyasztás alapján, és lehetővé teszik az utasok számára, hogy kompenzálják a járatok szén-dioxid-kibocsátását. A flották zömét olyan repülőgépek alkotják, amelyek a ma legmodernebbek: 25%-kal csendesebbek, 50%-kal kevesebb szén-dioxidot és 75%-kal kevesebb káros anyagot bocsátanak ki, mint a régi típusok.”

 

2. Természetközeli feltöltődés ökoszállásokon 

 

A szállodák működésük során rengeteg energiát, vizet, tisztítószert használnak fel, és tetemes mennyiségű hulladékot termelnek. Az elmúlt néhány évtizedben azonban a világ számos országában, és az utóbbi években Magyarországion is megjelentek már az ún. „ökoszállodák”, amelyek számos eszközzel igyekeznek megvédeni Földünk természeti kincseit. A természetközeli pihenés sokszor hatékonyabb kikapcsolódást is jelent, mint egy hagyományos, a lakásunktól alig különböző szálloda, ráadásul itthon ezek a szállások jellemzően olcsóbbak is.

A vendégek ugyan alhatnak franciaágyon, sőt, újrafelhasznált vízzel működő vízöblítéses vécé használatára is van lehetőségük, de például kőépület helyett sátrat kaphatnak, a szabadtéren álló zuhanyhoz pedig vödörben hordják a vizet. Az éttermekben helyben termett zöldségekből, gyümölcsökből, tenyésztett állatokból készülő fogásokat ehetnek, szabadidős programként pedig horgászatot, lovaglást, kenutúrákat, és természettudós által vezetett kirándulásokat is választhatnak.

 

3. Védjük a környezetet külföldön is!

Sokan a nyaralásuk során nem fordítanak kellő figyelmet a környezet védelmére, hiszen „nem otthon vannak”. Fontos azonban, hogy utazásaink során is kíméljük a természeti értékeket, mert hanyagságunkkal egyúttal a helyi turisztikai értékeket is romboljuk, és akarva-akaratlanul visszaélünk a házigazdáink vendégszeretetével. Éppen ezért fokozottan ügyeljünk arra, hogy

 • soha ne vásároljunk védett növényből, állatból, korallból, ásványból, fából készült emlék- és ajándéktárgyat, ékszert!
 • ne törjünk le „emlékbe” virágot, növényt, cseppkövet, vagy bármilyen más természeti ritkaságot, ne pusztítsunk el semmit!
 • külföldön se szemeteljünk, ne pazaroljuk a vizet!
 • tartsuk tiszteletben a helyi kultúrát és szokásokat, tiszteljük a természeti népeket, a trópusokon a szegénységet és az élővilágot!

 

Sajtóközlemény, 2012. június 5.

 

A Greenflow a Környezetvédelmi Világnap alkalmával felhívja a figyelmet a környezettudatos vállalatirányítás fontosságára!

A felelős vállalatirányítás a környezetvédelmi előírások betartása mellett harmóniában él a társadalommal, a természetes és mesterséges környezettel. Tevékenységét, kommunikációját a fenntartható fejlődés elvárásai szerint alakítja, példát mutat a jelen és a jövő nemzedékei számára – fejtette ki Őri István a Greenflow független környezetpolitikai kutató-tanácsadó műhely vezetője a Környezetvédelmi Világnapon.

A környezettudatos vállalatirányítás eszközei: 

 • cégvezetés egyértelmű és következetes elkötelezettsége a környezettudatosság mellett
 • EMAS, KIR bevezetése
 • CSR, éves fenntarthatósági jelentés, klímavédelmi riport

 

 • életciklus elemzésen alapuló terméktervezés
 • környezetbarát termék védjegy megszerzése
 • munkavállalók aktív bevonása a környezetvédelmi célok megvalósításába

 

 • zöld munkahelyek és tanácsadó irodák kialakítása
 • zöldfelület-növelés

 

 • beszerzések zöldítése
 • beszállítói követelmények környezeti szempontú kialakítása
 • környezeti központú logisztika és szállítás
 • külső kommunikáció  –  zöld marketing és rendezvények

 

 • ökotérképezés
 • felelős hulladékgazdálkodás
 • környezettudatos vízgazdálkodás
 • racionális energiafelhasználás, szén-dioxid kibocsátás csökkentése
 • tiszta technológiák alkalmazása

 

A Greenflow a Környezetvédelmi Világnap alkalmával felhívja a figyelmet a környezettudatos vállalatirányítás fontosságára!

A részletekkel a Környezetvédelmi Világnapon, június 5-én ismerkedhetnek meg.

Őri István, a Greenflow környezetpolitikai műhely vezetője

A Greenflow közleménye a Föld Napján:

Drasztikusan nőtt a védett madarakkal kapcsolatos bűncselekmények száma

 

Az elmúlt években drasztikusan megnőtt a védett és fokozottan védett madarakkal kapcsolatos bűncselekmények száma egész Európában – hívja fel a figyelmet a Greenflow környezetpolitikai műhely a Föld Napja apropóján. Megdöbbentő adat, hogy a világszerte veszélyeztetett parlagi sasból az elmúlt öt évben több mint 50 példányt pusztítottak el csak Magyarországon, miközben az egész EU állománya alig haladja meg a 200 költő párat. 1998 és 2011 között hazánkban több mint ezer védett és fokozottan védett madár esett illegális mérgezés áldozatául.

Magyarországon 1990 óta rendezik meg, minden év április 22.-én a Föld Napját. A Greenflow környezetpolitikai műhely e fontos nap apropóján a biodiverzitás fontosságára is szeretné felhívni a figyelmet: noha hazánkban szigorú védettség alatt állnak, sajnos még mindig nagy veszély fenyegeti a ragadozó madarakat. Az utóbbi hónapokban egymás után érkeztek hírek mérgezésekről, védett madarak pusztulásáról.

Legutóbb április 6-án a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai találtak két szirti sas (Aquila chrysaetos) és egy egerészölyv (Buteo buteo) tetemet az Aggteleki Nemzeti Park területén. A védett egerészölyvet egyébként 2012-ben az év madarának választották.

A világszerte veszélyeztetett parlagi sasból az elmúlt öt évben több mint 50 példányt pusztítottak el csak Magyarországon, miközben az egész EU állománya alig haladja meg a 200 költő párat. 1998 és 2011 között csak hazánkban több mint ezer védett és fokozottan védett madár esett bizonyítottan illegális mérgezés áldozatául, és a meg nem talált áldozatok száma ennek többszöröse lehet. A parlagi sasok mellett többek között 65 rétisas, 12 kerecsensólyom és 273 egerészölyv is szerepelt az áldozatok között.

Okok:

-          Közvetlen vagy közvetett, szándékos mérgezés,

-          védett madarak lelövése, fészekbelövés,

-          középfeszültségű elektromos oszlopokon szenvedett áramütés.

Mint azt Őri István, a GREENFLOW környezetpolitikai műhely vezetője elmondta: „Az Európai Unió óriási hangsúlyt fektet Európa természeti értékeinek védelmére. Magyarországon is több, az EU LIFE+ természetvédelmi alapjából támogatott projekt indul, amelynek célja, hogy véget vessen a védett madarak –azon belül is a parlagi sasok- pusztításának. Ezekben a projektekben részt vesznek nemzeti parkjaink, állatkertjeink, civil szervezetek is. A környezettudatos szemlélet kialakítása érdekében látogatóközpontot hoznak létre, ahol a ragadozó madarakkal kapcsolatos védelmi munkába nyerhetnek betekintést a látogatók. A program célja, hogy fenntartsa a hazai parlagi sas állomány lassú növekedését, elsősorban annak a segítségével, hogy az emberi tényezők okozta pusztulást minimalizálja.”

Lehetséges megoldások:

 • tudatformálás, oktatás-nevelés: fontos, hogy a lakosság, a gazdálkodók, vadászok, természetjárók tisztában legyenek a ragadozó madarak védelmének fontosságával és ismerjék a legfontosabb tennivalókat a védelem érdekében;
 • nemzeti parkjainkban látogatóközpontok létrehozása, ahol a ragadozó madarakkal kapcsolatos védelmi munkába nyerhetnek betekintést a látogatók;
 • a védett ragadozó madár fészkek őrzése, mesterséges fészkek készítése, kihelyezése, időszakos etetés, fokozott őrjáratok a veszélyeztetett területeken;
 • villanyoszlopok által okozott károk megelőzése „szigetelő papucsok” felszerelésével;
 • a mezőgazdasági tevékenység során végzendő „jó gyakorlat” kidolgozása és elterjesztése a ragadozó madarak védelme érdekében.

 

Tájékoztató adatok:

 

Néhány fokozottan védett, veszélyeztetett hazai ragadozó madárfajunk:

 • Békászó sas (Aquila pomarina), eszmei értéke: 1 000 000­ Ft,
 • Darázsölyv (Pernis apivorus), e.é.:100 000 Ft,
 • Vadászsólyom (Falco rusticolus), e.é.: 100 000 Ft,
 • Fakó rétihéja (Circus Macrourus), e.é.: 100 000 Ft,
 • Fekete sas (Aquila clanga), e.é.: 500 000 Ft,
 • Halászsas (Pandion haliaetus), e.é.: 500 000 Ft,
 • Kék vércse (Falco vespertinus), e.é.: 500 000 Ft,
 • Kerecsensólyom (Falco Cherrug), e.é.: 1 000 000 Ft,
 • Kígyászölyv (Circaetus gallicus), e.é.: 500 000 Ft,
 • Parlagi sas (Aquila heliaca), e.é.: 1 000 000 Ft,
 • Réti sas (Haliaeetus albicilla), e.é.: 1 000 000 Ft

2012.04.20.

 

2012. április 4.

A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (KSZGYSZ) 2012. évi közgyűlésén Őri Istvánt, a Greenflow Zrt. vezérigazgatóját a 9 tagú elnökségbe választotta a tagság. A megbízatás 3 évre szól.

A közel 300 tagot számláló szakmai szervezet a hazai környezeti ipar kizárólagos reprezentánsa. Őri István eddig is aktív tevékenységet fejtett ki a KSZGYSZ-ben, illetve a Greenflow Zrt. KSZGYSZ tagsága előtt a környezetvédelmi igazgatásból is segítette a KSZGYSZ tevékenységét.

Őri István a KSZGYSZ-ben 2011-ben megalakult KEXPORT Környezetipari Export Klaszter klaszterbizottságának elnöki pozícióját is ellátja.