Klímasztár díjat kapott Veszprém

forrás: alternatívenergia

Klímasztár díjat kapott Veszprém az Európai Klímaszövetségtől a klímastratégiájáért és az e területen megvalósult beruházásaiért – tájékoztatta az MTI-t a polgármesteri kabinet vezetője.

Józsa Tamás elmondta: 20 évvel ezelőtt alakult meg az Európai Klímaszövetség, valamint annak magyarországi hálózata, a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség, mely KlímaSztár 2011 – Helyben az éghajlat védelméért címmel felhívást tett közzé az önkormányzatok részére a legjobban megvalósított éghajlatvédelmi tevékenyégért járó díjért. Ezt Veszprém el is nyerte, majd pályázata alapján az Európai Klímaszövetség díját is megkapta. Veszprém olyan fejlesztéseket, projekteket mutatott be pályázatában, amelyekkel az önkormányzat hozzájárult az éghajlatváltozás fékezéséhez. Ilyen például a Veszprém Megyei Jogú Város Energiai Stratégiája, A kolostorok és kertek a veszprémi vár tövében program, valamint a kerékpárút hálózat fejlesztése – ismertette Józsa Tamás. Veszprém energiapolitikájának sarkalatos pontja, hogy 2026-ra 25 százalékkal csökkenti a város szén-dioxid kibocsátását, és részben törekszik az energiafüggetlenségre. Energiaigényének 20 százalékát helyben megtermelt, megújuló energiákból kívánja fedezni.

Az energetikai stratégiában megfogalmazott célok a város élhetőségének fenntartásán túl a kistérségekre és a megyére kiható intézkedéseket, az elvégzendő teendőket, a végrehajtásért felelős személyeket és szervezeteket is meghatározzák; míg energiastratégiánk az élhetőség fenntartására összpontosít, addig a Kolostorok és kertek a veszprémi vár tövében megvalósult projekt az ökológiai fenntarthatóság irányába fordul – közölte Józsa Tamás. A projekt keretében a Séd patak völgyében létrejött a vár alatt egy túraútvonal, mely a veszprémi várat köti össze az állatkerttel, láthatóvá teszi a sétaút mentén található két Árpád-kori műemléket, a Margit romokat és a Veszprémvölgyi Apácák Kolostorának romjait, valamint felújította a Jezsuita templomot. A majd 12 hektáros közpark felújítása során nagyarányú parkosítást és zöldfelület-rendezést végeztek a tájépítészeti ritkaságokkal teli parkban, három új játszóteret építettek, helyreállították a városi dísztavat, megújították a Szent István völgyhíd sziklakilátóját és a Szent Benedek hegyi sétautat. A Kolostorok és kertek projektre másfél milliárd forintot költött a város, részben uniós forrásból.

A közlekedés, ezzel együtt az energia felhasználás fenntarthatóbbá tételére létesült a hivatásforgalmi kerékpárút, melynek legfőbb célja a munkahelyek, valamint közszolgáltatások elérhetőségének megkönnyítése; a KlímaSztár pályázatban bemutatott, a belvárostól a déli intézményközpontig létesült kerékpárút mára tovább bővült – tájékoztatott Józsa Tamás. Hozzátette: a most létesült nyomvonallal összekapcsolódik a Veszprém-Balatonalmádi, a kádártai és a déli intézményterület kerékpárútja, így a kerékpáros útvonalak hossza a városon belül 8,6 kilométer lett, számos oktatási és nevelési, közigazgatási és közszolgáltatási intézményt, továbbá több száz munkahelyet, számos tömegközlekedési eszköz megállóhelyeit köti össze. Veszprém kerékpárutakra az elmúlt két évben uniós források bevonásával összesen 600 millió forintot költött, a Veszprémet Nemesvámossal, illetve Márkóval és Bánddal összekötő kerékpárút építésének pedig most fogtak neki, 800 milliós beruházással – szögezte le Józsa Tamás. Veszprém a klímasztár díjat jövő héten veszi át a Bécs melletti Schlosshofban.

2012.04.27.

Egy évig Nyíregyháza a Föld órája magyarországi fővárosa

forrás:MTI

Egy évig Nyíregyháza birtokolhatja a Föld órája mozgalom magyarországi fővárosa címet.

Nyíregyháza egy évig birtokolhatja a Föld órája mozgalom magyarországi fővárosa címet, minthogy a 120 ezres szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyről csatlakoztak a legtöbben március 31-én a klímaváltozás elleni környezetvédelmi akcióhoz és kapcsolták ki otthonaikban egy órára az áramot.

A címet Figeczky Gábor, az akció szervezője, a WWF (Természetvédelmi Világszövetség) Magyarország igazgatója szerdán adta át Kovács Ferencnek, Nyíregyháza polgármesterének. Figeczky Gábor az ünnepélyes díjátadáson elmondta: a Föld órája elnevezésű mozgalom 2007-ben az ausztráliai Sydneyből indult, és az idei akcióhoz a világ 150 országából 6494 város csatlakozott mintegy kétmilliárd lakosával.

2012.04.18.

Drasztikusan szemétdíj emelkedés jöhet

forrás:greenfo

A szemétszállítási díjak drasztikus emelkedését, az illegális lerakók elszaporodását, a hulladék piac államosítását és teljes káosz kialakulását hozza magával az új hulladékgazdálkodási törvény, ha a parlament előtt lévő javaslatot a jelenlegi formájában fogadja el az Országgyűlés – állítják szakértők. Azt is kérdéses tartják, hogy a készülő rendelkezés megfelel-e egyáltalán az Európai Unió előírásainak.

A legfőbb gond a tegnap a parlament elé részletes vitára bocsátott új hulladékgazdálkodási törvénnyel: lehetővé teszi, hogy a kormányzat teljes mértékben rátelepedjen a hulladék üzletágra, s azt a konkurenciát felszámolva monopolizálja – állítják hozzáértők. Így megszűnik az árverseny a hulladék piacon, s egy újabb, évi száz milliárd forintos nagyságrendű üzlet kerül a Fidesz-klientúra felügyelete alá. Az Orbán- kormány elképzelései szerint az állam és az önkormányzatok még idén átveszik az irányítást a hulladékgazdálkodást folytató cégek felett. Az ágazat államosítását azonban várhatóan nem tűri majd el szó nélkül az Európai Unió (EU).

2012.04.04.

Nonprofit céget alapítottak a hulladékkezelők

forrás: világgazdaság

MÉHKE Nonprofit Zrt. néven, 5 millió forintos törzstőkével gazdasági társaságot alapított a Magyar Értékes Hulladék Kezelők Közhasznú Egyesülete (MÉHKE). A MÉHKE-t létrehozó tucatnyi hulladékkezelő vállalkozás közül a Remondis csoport mintegy félmillió magyarországi lakos kommunális hulladékát kezeli, a szuhogyi hulladékkezelő komplexumot is működtető Hungaropec Zrt. a veszélyeshulladék-kezelői piac egyik vezetője, míg a CCR csoport a hatékony hulladék-visszagyűjtési rendszerek létrehozása és működtetése terén rendelkezik erős európai pozíciókkal.

“Az átalakítás alatt álló hulladékgazdálkodás egyszerre rendezi át a fennálló viszonyokat és kínál új lehetőségeket a hulladékkezelés területén. Igaz, fontos lenne, hogy láthatóvá váljon, milyen szolgáltatásokat és milyen feltételek mellett kíván megrendelni a megerősített szerepbe kerülő állam, hulladékgazdálkodási ügynökségén, az új Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökségen keresztül. Enélkül aligha lesz előrelépés az ipari és kereskedelmi szelektív hulladékgyűjtés területén” – fejtette ki kérdésünkre Garanadra Gyula, a Magyar Értékes Hulladék Kezelők Közhasznú Egyesülete (MÉHKE) elnöke. Fontosnak tartja, hogy a piaci szereplők önmaguk is tervezzenek, hogy milyen üzleti megoldásokkal fejleszthető tovább a hazai piac.

2012. 04. 02.

Nyíregyháza a Föld órája fővárosa akar lenni

forrás: hvg
Nyíregyháza is megpályázza a Föld órája fővárosa cím elnyerését; a környezetvédelmi mozgalomhoz való csatlakozásra Kovács Ferenc, a 120 ezer lakosú város polgármestere szerdán szólította fel a település lakóit.

Az akciót WWF Magyarország hirdette meg, és az a település nyeri el a címet, amelynek lakói a legnagyobb számban csatlakoznak a Föld órája mozgalomhoz, és március 31-én egy órára lekapcsolják otthonaikban az áramot a klímaváltozás elleni küzdelem jeleként – emlékeztetett Parillák Gabriella, az önkormányzat sajtóreferense.

Hozzátette: a nyíregyházi önkormányzat már bejelentette csatlakozását az akcióhoz és a város hét nagy közterén és sétányán kikapcsolják egy órára a köz-, illetve az ottani épületek díszkivilágítását.

S mivel a nyíregyháziak elkötelezett hívei a környezetvédelemnek, a polgármester felhívására remélhetőleg nagyon sokan regisztrálnak majd a www.foldoraja.hu honlapon és a háztartásokban is kikapcsolják a világítást, illetve nem működtetik az elektromos eszközöket sem – mondta a sajtóreferens.

Nyíregyháza 2011-ben elnyerte a Magyar dal fővárosa címet, s az idén a Föld órája fővárosa elnevezést szeretné kiérdemelni. A címet, a WWF Magyarország elismerését a nyertes település egy éven át birtokolja, használhatja kommunikációjában is. A település határát jelző táblákra pedig kiteheti a jól ismert WWF panda logót, amely jelzi az ott élők környezetvédelmi elkötelezettségét.

2012.03.21.