Hidrogén energia vitorlásokon

Hidrogenerátorra tesznek a jövő vitorlázói?

A modern vitorláshajókon nélkülözhetetlen a megfelelő villamos-energia ellátás, a hajósok mégsem rajonganak a hagyományos üzemanyagokkal működő generátorokért. Kétségtelen, hogy jelentős előnyöket jelentene a vitorlázók számára, ha a hagyományos üzemanyaggal működő generátort ki tudnák váltani egy jóval könnyebb megoldással.

A generátor ugyanis egyes számítások szerint azt jelenti, hogy egy Horn-fok – Sables d’Olonne távon 100 kg üzemanyag súlya fél óra hátrányt jelent, és akkor még nem beszéltünk a motor súlyáról. Nem csoda, hogy különböző megoldásokat keresnek arra nézve, hogy mindezt a súlyt ne kelljen magukkal vinni. Az idei Vendée Globe-on még csak egy olyan hajó van, ami 100%-ig zöld energia működtetett. A többiek vegyes megoldásokat használnak így spórolva a szállítandó üzemanyagon. A többség a különböző zöld energiaforrások mellett még megtartotta a hajóban a motort is, de jóval kevesebb üzemanyagot visznek magukkal az elektromos rendszer töltésére – írta a sailing.hu

Az egyik legújabb megoldás a zöld energiaforrásora a hidrogenerátor. Fejlesztését az előző Vendée Globe alatt kezdték. Ez az eszköz a hajó mozgási energiáját alakítja át elektromos energiával. 7 és 25 csomó között tudják használni. A atesztelések során a hidrogenerátor 42 Ampert termelt 16 csomós sebességnél, ami jóval több, mint amire szüksége van a hajónak, így még jut energia az akkumulátorok töltésére is.

Szerepük főleg a déli óceánokon jelentős, hiszen a napelemek ezen a borongós óceánon már csak korlátozott segítséget adhatnak. Míg trópusokon általában 15-16 A-t termel a napelem, míg a hajó fogyasztása 12 A, tehát itt támaszkodhat a napelemekre a versenyző, de ez a déli óceánokon már nem elég és ott van igazán szükség a hidrogenerátorra.

A hidrogenerátorok propellerének szögét állítani lehet egy hidraulikus pumpával, hogy kisebb sebesség mellett nagyobb ellenállás révén több energiát termeljenek. Az elméleti modellek szerint 10 csomónál 0,4 csomót lassít a hajó sebességén. A hajó farán a kormányhoz a lehető legközelebb lógatják a vízbe, hogy az megvédje az esetleges víz alatti tárgyaktól és a különböző vízbe lógó hajórészek miatt kialakuló áramlások miatt itt a legkisebb az ellenállása. A fő baj, hogy igen sérülékenyek. Habár a generátort nagyobb tárgyak esetén felcsapódással védik, de jég, hínár, akadályozhatja a helyes működést.

A zöld energiák használatára egyre nagyobb az igény, már csak ezért is, mert rengeteg súlyt lehet megspórolni vele, de a működésük még nem stabil és így szükség van a hagyományos módszerekre is. Még így sem garantált a siker, hiszen kevesebb üzemanyagot visznek így magukkal a versenyzők, de ha befuccsolnak az új technológiák, akkor a tartalék általában nem elég, hogy biztonságosan hazaérjen a versenyző.

EnergiaInfó

2013. 01.15. 

Rohamosan növekszik a szélenergia áramtermelés

forrás: MTI

Gombamód szaporodnak a szélerőművek világszerte, 2011-ben az üzembe helyezett áramtermelési kapacitás 20 százalékkal emelkedett. Tavaly szélerőmű beruházásra 50 milliárd eurót fordítottak világszerte, ezzel az üzembe helyezett áramtermelési kapacitás 20 százalékkal 238.000 megawattra emelkedett – közölte pénteken az osztrák IG Windkraft szakmai képviseleti szervezet a koppenhágai szélenergia ipari kiállításon.

A kapacitásnövekedés 43 százaléka Kínára esett. Európa 96.600 megawatt termelési kapacitással még vezet, de Kína 82 ezer megawatt kapacitással már közvetlen a nyomában lohol. A Global Wind Energy Council (GWEC) becslése szerint a világ szélenergia áramtermelés 2016-ra több mint megduplázódik. Jelenleg már több mint 80 ország hajtott végre szélerőmű beruházást, közülük 20 országban pedig az üzembe helyezett termelési kapacitás meghaladja az ezer megawattot.

Ausztria az EWEA szerint 1.048 megawatt szélerőmű áramtermelési kapacitással rendelkezik. Az év végéig Stefan Moidl igazgató szerint további 320 megawatt termelési kapacitást helyeznek üzembe, és 2020-ra a kapacitás eléri a 2.000 megawattot.

Mint azt az Energiainfo is megírta, az Arthouros Zervos, az Európai Szélenergia Szövetség (EWEA) elnöke közölte, szélenergia 2050-re az Európai Unió villamosenergia-igényének 50 százalékát fedezni fogja. A szélenergia jelenleg is jelentős energiaforrásnak számít Európában, az éves piaci növekedés átlagosan 23 százalék. Úgy tűnhet, hogy 2050 még messze van, de a döntés, amit ma hozunk, nagy hatással lesz a 40 évvel későbbi energiaellátásra.

2012.04.28.

Biobrikettüzemet avattak Simontornyán

forrás:alternativenergia

Mezőgazdasági és faipari hulladékokat felhasználó biobrikettüzemet adtak át  Simontornyán.

A 70 millió forintos beruházással, 70 százalékos EU-támogatás mellett épült üzemet Csőszné Kacz Edit (független), Simontornya polgármestere, Tóth Ferenc Tolna megyei kormánymegbízott és Klopcsik István tulajdonos avatta fel. A 49 millió forint európai uniós támogatást a leghátrányosabb helyzetű kistérségek telephely-fejlesztési keretéből nyerte el a vállalkozó. Közölte: a 750 négyzetméteres üzemben – ahol jelenleg három, később 5-6 fő dolgozik majd – szalmából, kukoricaszárból, fanyesedékből állítanak elő biobrikettet magyar gyártású technológia segítségével. A berendezés óránként 500 kilogramm termék előállítására képes, az üzem legkevesebb évi 300 tonnás kapacitással működik – mondta Klopcsik István, aki a várható árbevételről nem kívánt nyilatkozni. Megjegyezte: a biobrikett azért környezetbarát fűtőanyag, mert elégetése során annyi szén-dioxid szabadul fel, mint amennyit a gyártásához felhasznált növény felvett a környezetből. A simontornyai üzemben készülő fűtőanyag az alapanyagokon kívül mást nem tartalmaz, kötőanyagát a préselés során a nyomás- és hőmérséklet-növekedés hatására kiváló kémiai anyag, a lignin adja. A növényeket az eljárás során kétszeresükre sűrítik, és 10 százalékos nedvességtartalmú, kilogrammonként 17-18 megajoule fűtőértékű brikettet állítanak belőlük elő. A fűtőanyagot a tervek szerint olasz és magyar piacon értékesítik – közölte az üzem tulajdonosa.

2012.04.27.

Napelem termeli az áramot az iskolában

forrás: alternativenergia

Hamarosan újabb uniós beruházás zárul le Mikepércsen, megvalósul a „Villamosenergia termelés napelemes rendszerrel a mikepércsi általános iskolában” nevű projekt.

A Mikepércs Község Önkormányzata tulajdonában álló általános iskolai épület tetőszerkezetén összesen 48 darab ún. monokristályos napelem került elhelyezésre. A napelemes rendszerrel az intézmény, összesen 13 248 kWh villamosenergiát termel évente, mely az épület teljes villamosenergia-igényének több, mint háromnegyede. A fel nem használt villamosenergia sem vész el, hiszen a rendszer alkalmas arra, hogy a többletenergiát visszatáplálja a hálózatba, melyet az áramszolgáltató megvásárol az iskolától.

2012.03.22.